Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Αντιλαϊκη αγορα


Υπαρχουν δύο ειδων λαϊκατζηδες: Οι πολλοι, που προσπαθουν να με ξεγελασουν και το καταλαβαινω, και οι λιγοι που με ξεγελανε αλλα δεν ξερω πώς (εντιμοι δε νομιζω να υπαρχουν). Δε θα αναλωθω σε θεματα αξιών, ηθους, κοινωνικης παρακμης κλπ κλπ, απλα θα απαριθμησω μερικους απο τους τροπους που χρησιμοποιουν. Παμε:

1) Το πιο κλασσικο: “πειραγμενη” ζυγαρια. Εγω συχνα επαληθευω το βαρος απο ό,τι αγοραζω. Ετσι ξερω ακριβως ποιοι κλεβουν (εννοειται τους θυμαμαι).
Fun fact: Οσοι αποφασιζουν να κλεψουν στο ζυγι, χρησιμοποιουν περιπου την ιδια ταριφα, 8%.

2) Εξισου συνηθες με το προηγουμενο: Το ταμπελακι γραφει 1.10€ αλλα μπροστα απο το μηδεν υπαρχει ενα μηλο και κρυβει μια μικρη καθετη γραμμουλα, αρα η “κανονικη” τιμη που πληρωνεις ειναι 1.19.

3) Κιαυτο συνανταται πολυ συχνα: Δινεις τη σακουλα και ειναι ενα εφτακοσια. Σου λεει “να τα κανω δυο ρε παλικαρι?”, τους λες “οκ αφεντικο”, και σου πεταει μεσα με προσχεδιασμενες (αλλά υποτιθεται τυχαιες) κινησεις μερικα απο τα ψιλοσαπια και ψιλοσακατεμενα, αυτα ακριβως που διαλεγες τοση ωρα να αποφυγεις.

4) Μια πινελια μαρκετινγκ: Εχουν μερικα ανοιγμενα φρουτα, για παραδειγμα ροδια, τα οποια ειναι κατακοκκινα και λαχταριστα. Ολα τα υπολοιπα στο εσωτερικο τους ειναι ροζ ή ασπρα αλλά εσυ το καταλαβαινεις πολυ αφοτου τα εχεις αγορασει.

5) Οσοι πουλανε λουλουδια: Αν υπαρχουν πολλοι κουβαδες μαζεμενοι γεματοι με μπουκετα απο διαφορα ειδη λουλουδιων, και καθε κουβας εχει ταμπελακι με την ιδια τιμη εκτος απο εναν, τοτε αυτα ειναι ακριβοτερα. Αν τον ρωτησεις γιατι δεν αναγραφεται η τιμη στα λουλουδια του συγκεκριμενου κουβα, σου λεει οτι επεσε... και οντως βαζει το χερι του μεσα στο νερο και το ξετρυπωνει...ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ.

6) Νοθεια: εκτος απο τα μπαρ υπαρχει και στη λαϊκη. Αν παρεις φυστικια, αμυγδαλα ή άλλα τετοια, θα διαπιστωσεις (αν εισαι εμπειρος) οτι ειναι ανακατεμενα τα φετινα με τα περσινα σε αναλογια 5 προς 1 αλλά πουλιουνται φυσικα με την τιμη των φετινων.

7) Copperfield (το αγαπημενο μου κολπο): Οταν αγοραζεις πατατες, δεν τις διαλεγεις μονος σου για να μη λερωθεις. Ζητας 5 κιλα, και ο πωλητης απλωνει το χερι του, κυκλωνει και παρασερνει πολλες πατατες σε μια τσιγγινη λεκανη. Κατοπιν σκυβει και παιρνει μια σακουλα απο χαμηλα, μπροστα απο τα ποδια του, αδειαζει τη λεκανη στη σακουλα και τη ζυγιζει. Η σακουλα ομως αναγνωστουλη μου δεν ειναι αδεια οταν την πρωτοπαιρνει. Εσυ βεβαια αυτο δε μπορεις να το δεις γιατι η ξυλινη ταβλα καλυπτει το κατω μερος της σακουλας απο το οπτικο σου πεδιο. Η σακουλα λοιπον, εχει ηδη μεσα μικρες πατατες (που κανονικα πωλουνται σε χαμηλοτερη τιμη), μερικες μελανιασμενες και μερικες κολλημενες σε χοντρα κομματια χωμα. Κατι αντιστοιχο συμβαινει με τις φραουλες (το κεσεδακι στον πατο εχει μονο μικρες, σαπιες, αγουρες ή κατσιασμενες), τα συκα και διαφορα άλλα*.

8) Οταν ειναι ηδη μεσα σε κεσεδακια (οπως φραουλες ή συκα):
Αν ειναι τα μικρα κεσεδακια τοτε το ταμπελακι γραφει 2€ και με πολυ μικροτερα γραμματα “το μισο κιλο”. Αν του θυμισεις οτι ειναι υποχρεωση του να αναγραφει την τιμη του κιλου (και οχι καποιας άλλης υποδιαιρεσης), τοτε ο πωλητης δικαιολογειται λεγοντας οτι “ο πελατης θελει να ξερει ποσο κοστιζει το καθε κεσεδακι που ειναι ζυγισμενο στο μισο κιλο”.
Αν ομως ειναι τα μεγαλα κεσεδακια (ητοι οι κεσεδες), τοτε η ταμπελα γραφει 4€ (και τιποτε αλλο). Καποιοι θεωρουν οτι αυτη ειναι η τιμη του κεσέ, αλλα την πατανε γιατι ο πωλητης τους χρεωνει 5.6€ (αφου ζυγισει τον κεσε ο οποιος εχει ΠΑΝΤΑ παραπανω απο κιλο).

Last but not least) Αυτο που θα σας περιγραψω το κανει μονο ενας και ξεπερνα το κατωφλι της παραπλανησης, νομιζω ειναι καθαρη κλοπη. Αυτος ο θεουλης λοιπον εχει ενα κανονικο ξυλινο παγκο. Στον ενιαιο χωρο του παγκου εχει στρωσει μπανανες σε ολο του το εμβαδο. Καπου προς την ακρη του παγκου εχει βαλει το ταμπελακι του, που καθαρα γραφει 1.60€, μια τιμη πολυ λογικη εως και φτηνη, αφου ολες οι μπανανες της λαικης (αυτης της μαρκας) κυμαινονται απο 1.60 μεχρι 1.80.

Οταν του δινεις να ζυγισει ενα τσαμπι, που χοντρικα υπολογιζεις γυρω στο κιλο, σου ζηταει να πληρωσεις δυο εξηντα. Διαμαρτυρεσαι οτι κατι εκανε λαθος, και οτι αυτη η τιμη δε βγαζει νοημα και τοτε τσουπ, ξεθαβει κατω απο καποιες πυκνοβαλμενες μπανανες μια ταμπελιτσα που γραφει την εξωφρενικη τιμη των 2.50€ (δηλαδη 70 λεπτα πανω απο οποιονδηποτε αλλο). Αν τον ρωτησεις τι ρολο βαραει το ταμπελακι με την τιμη 1.60, σου απανταει οτι αυτο αναφερεται “σε εκεινες τις μπανανες”, και σου δειχνει με το χερι του μερικα τσαμπια που βρισκονται στην ακρη. Ομως στον παγκο δεν υπαρχει κανενα ευδιακριτο διαχωριστικο και ειναι ηλιου φαεινοτερο οτι ολες οι μπανανες ανηκουν στην ιδια ποιοτικη κατηγορια (και την ιδια μαρκα). Οταν τον απειλεις οτι θα φερεις την αγορανομια, σε κυνηγαει απο πισω, κλαψουριζει οτι χρωσταει στις τραπεζες, οτι θα του παρουν το σπιτι και θα τον πεταξουν στο δρομο, οτι η μανα του “εχει καρδια” και οτι εχει να μεγαλωσει τρεις κορες που σου δειχνει αγκαλιασμενες σε φωτογραφια στο κινητο του. Εσυ δεν πιστευεις τιποτα απο ολα αυτα, αλλα για να ξεφυγεις απο το drama του λες οκ, θα το ξεχασουμε αρκει να μην επαναληφθει, και φυσικα αυτος μετα απο δυο εβδομαδες κανει ακριβως το ιδιο.

Αυτα με μια πρωτη ματια. Αν θυμηθω ή αντιληφθω κατι επιπλεον (πραγμα διολου απιθανο) θα το προσθεσω.

* Τυχαινει μερικες φορες να στεκομαι μπροστα απο ενα παγκο με ομορφες, στρουμπουλες γαριδες. Ζηταω μισο κιλο και ο πωλητης μου τις βαζει σε ενα χαρτινο χωνι. Οταν γυρναω σπιτι διαπιστωνω οτι μονο στην κορυφη του χωνιου υπαρχουν καλες γαριδες. Στο υπεδαφος βρισκω μικρες και τσαλαπατημενες. Προφανως οι λιγες καλες γαριδες που υπηρχαν εξαρχης στον παγκο, επαιξαν το ρολο της κουβερτας που σκεπαζει το λοφο με τις κακομουτσουνες. Ρισπεκτ λοιπον στο δεξιοτεχνη πωλητη. Ειναι αρκετα γρηγορος ωστε να μη βλεπεις το περιεχομενο της σπατουλας την ωρα της μεταφορας, και επιπλεον οι φτυαριες του καταφερνουν να καλυψουν τα κενα με μερικες καλες γαριδες απο διπλα.

2 σχόλια:

  1. αχ αυτοί οι λαικιτζήδες...Παντού οι ίδιοι!
    "θειούλης", αντι "θεούλης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστός!!
    Απορώ, που ενώ είσαι τόσο μικρούλης, σου έχουνε τύχει τα περισσότερα είδη λαϊκής λαμογιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή