Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Heil Αλκης

Αναγνωστουλη μου θα βγω λιγο απο το καλοκαιρινο mood για να σου πω δυο λογακια, που σιγουρα θα τα εχεις σκεφτει και εσυ. Αυτό θα είναι το πρωτο από τα αρκετα (ελπιζω) αρθρακια με θεμα «οσα θα εκανα αν ημουν δικτατορας». Ένα από αυτά λοιπον θα ηταν η παραδειγματικη τιμωρια οσων βγαινουν στην τηλεοραση και πουλανε μηχανηματα που παραγουν όζον. Δεν εχω καταληξει ακριβως στην ποινη αλλα σκεφτομαι δημοσια διαπομπευση* και ζυθοβολισμο**.

Εξηγουμαι.

Ζουμε σε μια εποχη οπου τεραστιες φαρμακευτικες βιομηχανιες προσλαμβανουν τους καλυτερους χημικους, (μικρο)βιολογους, γιατρους και γενικοτερα επιστημονες από ολο τον κοσμο. Αυτοι δουλευουν ακαταπαυστα σε υπερσυγχρονα εργαστηρια και μια στο τοσο ανακαλυπτουν μια ουσια, ο χημικος τυπος της οποιας τις περισσοτερες φορες ξεπερνα τη μια γραμμη και για την κατασκευη της χρησιμοποιηθηκαν βοτανα, στοιχεια μεταλλων, εκκρίματα εντομων και ενας Διας ξερει τι άλλο.

Κατοπιν το υποψηφιο φαρμακο δοκιμαζεται σε μικρα ζωα, μετα σε μεγαλα και αν όλα πανε καλα σε εκατονταδες εθελοντες φοιτητες. Τελος, μετα από ολη αυτή την κοστοβορα και χρονοβορα διαδικασια και ακομα αμετρητες μελετες και επεξεργασια αποτελεσματων, υπαρχει πιθανοτητα το φαρμακο να βγει στην αγορα. Στις προδιαγραφες του οι κατασκευαστες αναγραφουν με περηφανεια ότι το προϊον αυτό μειωνει τα συμπτωματα του αλγους της αναπνευστικης βρογχιτιδας κατά 12,45%.

Την ιδια στιγμη, στην Ελλαδαρα (φανταζομαι και σε καποιες άλλες τριτοκοσμικες χωρες) δυο τρεις γεροι που μοιαζουν περισσοτερο με ημιμεθυσμενους θαμωνες δευτεροκλασατου κωλομπαρου και λιγοτερο με επιστημονες, διαφημιζουν ένα μηχανημα που υποσχεται ότι θα γιατρεψει (ή το λιγοτερο θα ανακουφισει δραστικα) την αρθριτιδα, τον καρκινο, τη δυσκοιλιοτητα, την πιτυρίδα, τους πονους της μεσης, την υψηλη αρτηριακή πιεση, τις καρδιοπαθειες, την κυτταρίτιδα και πάμπολλα ακομα.

Και η πανισχυρη ουσια που πουλανε είναι το οξυγονο με δεικτη 3, δηλαδη το οζον που υπαρχει ηδη στην ατμοσφαιρα και είναι πανευκολο να το κατασκευασεις. Να σημειωσω ότι η διαφημιση δε συνοδευεται με στατιστικα νουμερα μελετων από καποιο αξιοπιστο πανεπιστημιο ή ιδρυμα ή οργανισμο. Επισης οι μεγαλες εταιρειες δε φαινεται να εχουν ανακαλυψει τη θαυματουργη αυτή ουσια, και κανενας φοιτητης δεν ενδιαφερεται να κανει το διδακτορικο του πανω στο εν λογω ζητημα (αυτό το τελευταιο δεν το εψαξα πολύ αλλα ειμαι σχεδον σιγουρος ότι ετσι είναι).

Για να μη μακρηγορήσω άλλο υποδεικνύοντας τα αυτονοητα, περναω στο συμπερασμα: ή υπαρχει μια διεθνης-διαχρονικη συνομωσια που κρυβει τα ευεργετικα οφελη του οζοντος, (ετσι ώστε να μη βρει η ανθρωποτητα τη φτηνη αθανασια και χασουν οι φαρμακοβιομηχανιες τα εσοδα τους), ή οι τυποι που πουλανε οζον είναι κομπογιαννίτες. Για πολλους λογους συντασσομαι με τη δευτερη αποψη (ενας από αυτους είναι ότι η πρωτη εκδοχη καταληγει σε πολλα ατοπα).

Και θα με ρωτησεις αναγνωστουλη μου, γιατι τοσο μενος προς τους συγκεκριμενους απατεωνισκους? Τοσοι και τοσοι δεν υπαρχουν γυρω μας?

Ε λοιπον, κατά τη γνωμη μου σε αυτή την περιπτωση οφειλει η κοινωνια και η πολιτεια να δειξει ένα τονο μεγαλυτερη αυστηροτητα. Και λεγοντας ένα τονο, εννοω χιλια κιλα και όχι δυο ημιτονια.

Γιατι στην περιπτωση που μια χαρτοριχτρα ξεγελα καποιον με ζωδια, τραπουλες ταρω, ή φλυντζανια του καφε, τοτε ο βλακας πληρωνει τη βλακεια του. Όταν οι γυναικες αγοραζουν μπιχλιμπιδια, ψευτομηχανηματα ή κρεμες που υποσχονται ότι θα τις κανουν να δειχνουν νεοτερες, ομορφοτερες και πιο στυλατες (και δεν τα καταφερνουν), τοτε πληρωνουν τη ματαιοδοξια τους. Παντα καποιος οπορτουνιστης θα επιδωξει να σου παρει χρηματα προσφεροντας σου κατι που δεν τα αξιζει. Αλλά νιωθω ότι υπαρχει εγγενως μια τερατωδης αλητεια στην περιπτωση που προσπαθεις να αποσπασεις χρηματα από καποιον πουλωντας του ζωη (δεδομενου ότι δε μπορεις να του την παρεχεις) . Το να πουλας ψευτικη ελπιδα σε ταλαιπωρημενους άρρωστους ανθρωπους δεν είναι εγκλημα της ιδιας κλιμακας με το να κλεβεις όταν ζυγιζεις τις μπανανες. Είναι βαρβαρο, ανανδρο και παντελως ανηθικο.

Υγ: Καποιος θα μπορουσε να υποστηριξει ότι ο καθενας εχει το δικαιωμα να διατεινεται (ισως και να πουλαει) ό,τι θελει (εφοσον αυτό δε βλαπτει και υπαρχει και μια περιπτωση να βοηθαει μεσω του placebo effect). Εγω ειμαι καθετα αντιθετος με αυτή την αποψη (όπως φανταζομαι και πολλοι από τους νομους υπερ της προστασιας του πολιτη και του καταναλωτη). Ειμαι υπερ της ελευθεριας του κάθε εμπορου να πουλαει και να διαφημιζει ο,τι μαλακια θελει, αλλα όταν ο βαθμος της παραπλανησης αγγιζει τα ορια της προσβολης της ανθρωπινης αξιοπρεπειας, τοτε η ελευθερια του αυτή, θα πρεπει να αναστέλλεται, γιατι συγκρουεται με αξιες υψηλοτερης προτεραιοτητας.

* Λεγοντας διαπομπευση εννοω την εξης διαδικασια: μια μεγαλη και χοντρη μεταλλικη βεργα σφηνωνεται σταθερα στον πισινο του υποκειμενου, μετα στερεωνεται καθετα στο εδαφος και το ολο συσσωμάτωμα μπορει να χρησιμοποιηθει σαν πομπος από καποιο σταθμο ραδιοφωνου.

** Ο ζυθοβολισμος δε χρειαζεται πολλες εξηγησεις… είναι αυτό που λεει η λεξη: Πολλα παιδια μαζευονται, πινουν μπυρες και πετανε στον καταδικασθεντα μισοαδεια κουτακια. Αν βρουν στοχο, κερδιζουν μπρελοκ, αναπτηρες ή καινουργια κουτακια μπυρας. Το παιχνιδι είναι εξαιρετικα ενδιαφερον γιατι (πιστεψτε με) οσο παιζεις, τοσο δυσκολοτερα κερδιζεις.

1 σχόλιο: