Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Απο που κι ως που?

Προσφατα ενας φιλος μου ισχυριστηκε ότι ο σκυλος του είναι εξυπνος. Η δηλωση αυτή μου φανηκε αυθαιρετη και ασαφης. Και το παθαινω συχνα αυτο· στραβωνω οταν βλεπω επιθετα να στεκονται μονα τους, χωρις να υπαρχει καποια συγκριση. Βεβαια η συγκριση υπονοειται αλλα επειδη δε διευκρινιζεται η αναφορα της, δημιουργειται συγχυση.

Ας δουμε ένα παρομοιο παραδειγμα μπας και διαλευκανουμε το μυστηριο: «Ο Γιαννης είναι ψηλος». Και αληθευει ότι είναι ψηλοτερος από ένα πακετο Καρελια, όμως ειναι πολύ πιο κοντος από τον πυργο του Αιφελ. Βεβαιως τετοιες συγκρισεις είναι ανοητες. Πρεπει να εστιασουμε στα ομοειδη αντικειμενα του Γιαννη, δηλαδη να μελετησουμε την τοπολογια του συνολου στο οποιο ουσιαστικα αναφερεται η συγκριση. Και κατά τη γνωμη μου, οσο περισσοτερο περιορισουμε το συνολο, τοσο μεγαλυτερη πληροφορια θα φανερωνει η αρχικη μας δηλωση.

Γρηγορα γρηγορα σκεφτομαι (-αστε) τα εξης:

  • Ο Γιαννης είναι ανθρωπος (ας του το πιστωσουμε)
  • Είναι καυκασιος (μη με πειτε ρατσιστη – η φυλη παιζει ρολο στο υψος)
  • Είναι αρρεν (μη με πειτε φαλλοκρατη …)
  • Είναι ενηλικας (τα παιδια βγαινουν από την κοντρα, το ιδιο και οι «μαζεμενοι» υπερηλικες)
  • Ζει στο παρον (τραβηγμενο αλλα παιζει, οι παλιες γενιες δεν πιναν ολο τους το γαλα).

Τωρα ξεκαθαρισαμε με ποιους συγκρινεται ο Γιαννης. Για να εχουμε το μετωπο μας καθαρο, και να αυτοχαρακτηριζομαστε ειλικρινεις, θα πρεπει ο Γιαννης να ξεπερνα σε υψος τουλαχιστον τους μισους «συμπαικτες». Αλλα και παλι…είναι αυτό αρκετο? Η μηπως αυτή η συνθηκη το μονο που εξασφαλιζει είναι ότι ο Γιαννης δε συγκαταλεγεται στους κοντους?

Ο Τριανταφυλλιδης λεει ότι ψηλος είναι αυτος «που έχει ύψος αρκετό ή μεγάλο σε σχέση με ένα άλλο που θεωρείται κανονικό ή συνηθισμένο». Αρα είναι πιο λογικο να χωρισουμε το πληθος μας σε τρεις (τουλαχιστον) κατηγοριες: κοντοι, κανονικοι, ψηλοι. Συνεπως ο Γιαννης είναι οντως ψηλος αν ξεπερνα σε υψος τουλαχιστον δυο εκ των τριων ενηλικων καυκασιων αντρων που συνανταει.

Στην περιπτωση δε που η φωνη μας είναι γεματη δεος όταν περιγραφουμε το Γιαννη (ορθανοιχτα ματια, φρυδια σηκωμενα κλπ), τοτε ο πηχυς ανεβαινει και θα ειμαστε φανφαρονοι αν ο Γιαννης δεν προκρινεται στο top 10% .

Καταληγω σα διδαγμα από τους παραπανω απλους συλλογισμους (ή μαλλον σα συμπερασμα) ότι αν θελουμε να ακριβολογουμε θα πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι. Είναι αρκετα ευκολο, εστω και ακουσια να εξωραϊσουμε καταστασεις και να δημιουργησουμε λαθος εντυπωσεις. Και φιλε μου μαλλον δεν εχεις αρκετα στοιχεια για να χαρακτηριζεις εξυπνο το σκυλο σου, εστω κιαν είναι λιγο εξυπνοτερος από εσενα. Και καλα θα κανεις να το ξανασκεφτεις την επομενη φορα που θα μου υποσχεθεις οτι θα μου γνωρισεις μια «ομορφη» φιλη της κοπελας σου. Ψευτη.

Υγ.: Ο φιλτατος Δουκας με παρακινησε να διανθισω το blog. Προσθεσα τα λευκα χρυσανθεμα στο κατω μερος της σελιδας.

2 σχόλια:

  1. Είχα αρχίσει να πιστεύω ότι είσαι εξαιρετικά γκρινιάρης, μέχρι που έφτασα στην τελευταία παράγραφο. Είχες τα δίκια σου τελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να σχολιάσω η η καυκάσια κοντή γυναίκα? Μόνο ότι προφανώς το Ε.Μ.Π. κάνει καλή δουλειά γιατί σε όλη αυτή την ανάλυση είναι έκδηλη η συστηματική μαθηματική σκέψη ενός επιμελούς ηλεκτρολόγου μηχανικού που έχει εντρυφήσει στους ημιαγωγούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή